Assalamualaikum... Selamat sejahtera.. apa khabar?
Tak tau aa By, apa nak tulis..
Tulis je apa awak suka..
Tak reti aa...
hmm.. okay.. citer pasal sambal awak tu..
Loh.. sambal itam. Nak cerita apa pasal sambal itam.. Orang Pahang terutama area Raub, Lipis Bentong and Jerantut memang pakar laa masakan ni.. Sambal Itam atau telah di masyhurkan oleh Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Puan Pahang sebagai Sambal Pahang, dah jadi popular plak tetiba sekarang nih. Dan nak menjadikan rezeki... kita boleh laa pulak buat sambal ni... Bagi kat kawan kawan rasa, aikss.. diordernya pulak.. alhamdulillah...tapi ambik tempahan underground je.. Pemalu sangat nak promote.. Kawan kawan dan famili yang promote lebih.. terima kasih... heheh. Tapi tu pun tak menang tangan dah mak cik nak buat kalau waktu beban puncak tu.. .. hohoho
Sambal itam ni resepi tradisi dia takde kicap tau. Kalau jumpa resepi yang ada kicap tuuu... aiyokkk.. tak tahu.. !
Bahan-bahan:
Asam Belimbing Buluh yang direbus
Bawang Kecik
Bawang Besar
Lada Kecik
Ikan Bilis Gred A
Minyak untuk menggoreng
Cara- Cara:
Bawang Besar di hiris.
Bawang kecik, asam belimbing, lada kecik ditumbuk lumat.
Ikan Bilis ditumbuk kasar
Satukan kesemua bahan.
Goreng..
Untuk makluman, bahan bahan ni semua haruslah sekering yang boleh. Penggunaan air seminima yang boleh amatlah digalakkan. Sebab tu pakai tumbuk lesung. Kalau blender, kena masuk air banyak. owhh ! Pantang tu wehh.. hahaha Goreng tu terpulanglah, nak pakai minyak banyak ke atau sedikit.ikut citarasa. Kita pakai minyak banyak. Lepas tu tos lah pulak. Goreng guna api kecik tau.. Lama, macam orang buat rendang.
ni masa kita goreng untuk stok bulan puasa ari tuh |
Ini dah siap..! |
dengan mi segera.. huiihhssss... pehhss
Takat ni laa kita cerita dulu.. Jangan marah.. Orang tua baru belajar.. lagi lemau jadinya.. akakakaka... jumpa pulak nanti..
~pehhss.. padan muka, cerita lagi.. dah lapar plak dah perut.. ~ |
0 comments:
Post a Comment